Ek onthou toe ek so klein laaitie was, het daar elke nou en dan 'n pakkie met boeke by die huis aangekom, as die enigste "man" in die huis was daar nie eintlik voorsiening gemaak vir my lees smaak nie, Trompie en die Uile en later Konsalik moes ek maar by die dop se biblioteek gaan uit neem. Maar as 'n leser van kleins af, het ek wel skelm al die liefdes verhale gelees, nie dat ek my pelle sou vertel het nie, maar as 'n man hou van lees en dis al wat daar is, behalwe jou skoolboeke, dan wen die liefdesverhale elke keer die skoolboeke. Een van die boeke, het ook 'n radio storie geword en later 'n TV-reeks, toe die SAUK nog geld gehad het. Die boek was Tant Ralie se Loesieshuis.
My eerste blyblek toe ek in die Transvaal gaan werk het, was Tant Nakkie se Loesieshuis en dit was nie eers amper roemanties nie. Die tannie het vlam rooi hare gehad, potlood steepies vir wenkbroue en sy het casino geld in die yskas gebêre, want koue geld was blykbaar verseker om in die casino tot sukses te lei.
Die tannie moes Chinese in haar familie gehad het, want ek nooit voor dit en nooit daarna soveel rys in my lewe geёet nie, maar dit kon ek nog hanteer, maar die sop was een te veel vir my. Later sou ek leer, dat ander mense dit ook doen, maar dit was my eerste kennismaking met 'n klomp maceroni in sop, en tot vandag toe gril ek my dood vir maceroni in sop, as jy pasta kook, spoel jy tog die pasta af, maar in die sop bly daai stysel net so in die sop agter, en die sop was smaakloos, om dit mooi te beskryf. Om jou 'n idee te gee van hoe sleg die sop vir my was, dit is wat in my kop vas gesteek het van Tannie Nakkie se kos, en sy het vir ons groenboondjies op ons brood gesit werk toe, nou en dan was sy spandabelrig, dan het ons chips (soos in Simba chips) op ons brood gekry, het julle enige idee, hoe pap raak daai chips van die botter of margerine van die brood?.
Om seker te maak niemand gaan maceroni in die sop gooi nie, gee ek liewer 'n vissop resep vir julle vandag. Die resep kom uit 'n Weg Tydskrif .
Bestandele
2 fyngekapte uie
1 kg tot 1,2 kg vars ferm vis, sny in stukkies wat net mooi 'n eetlepel gaan vol lê
4 fyngekapte knoffelhuisies
3 blikke tamaties, in fyn stukkies gesny
¾ k olyfolie
1 t gedroogde vinkel
skil van halwe lemoen, verkieslik drooggebak in die son, in klein stukkies gesny
hand vol vars, gekapte pietersielie
2 knippies saffraan
Metode
Kry jou pot, vuur en gaste in orde, want dié gereg is binne 20 minute gereed. Maak pot lekker warm, gooi 'n leksel van die olyfolie in die warm pot en braai jou uie tot hul deurskynend is. Plaas pot nou op 'n goeie hoop warm kole en, glo dit of nie, gooi al die bestanddele behalwe pietersielie en saffraan in die pot. Roer vinnig deur, want die olyfolie is die bindmiddel waarin alles gaan kook -- geen wyn of suurlemoensap wat die olie se effek gaan breek nie. Wanneer die pot goed begin borrel, plaas jy die deksel op, gee dit 12 tot 15 minute, sprinkel pietersielie en saffraan oor als en skep in sopborde. Lekker met rys, maar veral lekker op dik snye roosterbrood.
Lekker eet
Potjie
No comments:
Post a Comment